Over ZVV Haskerland

Onze zaalvoetbalvereniging Haskerland is op 26 mei 1983 opgericht te Joure. Na maanden van voorbereiding werd de knoop doorgehakt om niet langer te zaalvoetballen bij sc Joure, maar om dit zelfstandig te doen. Mannen van het eerste uur waren: Krien Lubbers (voorzitter), Hielke Tromp (secretaris), Felix Groenewoud (penningmeester), Harry Wolfs en Thijs Veenstra.

De naam “Haskerland”

Voor de naam Haskerland werd gekozen omdat dit de oude naam van de gemeente was voordat Joure en St. Nicolaasga e.o. bij elkaar kwamen. Het logo van de haas behoorde ook bij Haskerland en de bal spreekt voor zich. Ook de kleuren kwamen weer overeen met het gemeente logo.

 

De beginjaren

Het eerste jaar ging men van start met 4 heren teams en 1 damesteam. Op vrijdag 2 september 1983 was de officiële start van onze vereniging waarbij een toernooi werd georganiseerd met gerenommeerde tegenstanders uit de omgeving. Wethouder Snijder verrichtte de aftrap en men was los.

Het eerste team wist in het eerste jaar direct kampioen te worden, dit was in de 3e klas. Dit wist men de volgende jaren te continueren waardoor we na 5 jaar het hoogst voetballende team van de provincie Friesland waren.

 

Zaalvoetbal op de kaart gezet in de gemeente

Dat we in een behoefte voorzagen werd ook duidelijk. Het ledental groeide gestaag. Op ons hoogtepunt hadden we 16 herenteams en 3 damesteams in competitie. Prachtig op zich, maar organisatorisch niet gemakkelijk. In Joure was er geen halruimte, waardoor de thuiswedstrijden soms in Munnekeburen of in Gorredijk gespeeld moesten worden om 22.00 uur. Dit was dan ook één van de grootste oorzaken van een ledenverval.

 

Van prestatie naar gezelligheid

In het begin werden de teams nog samengesteld op kwaliteit. De besten in het eerste, enz. enz. Prestatie op één, daarna gezelligheid. Hier kwam al snel een kentering in. Het eerste team wat landelijk acteerde werd teruggetrokken. De kosten rezen de pan uit en nu konden alle wedstrijden weer in Friesland worden gespeeld. Bovendien kregen we te maken met het fenomeen vriendenteams. Men meldde zichzelf met een groep vrienden bij onze club aan en men ging in competitie.

De laatste 10 jaar spelen we constant met zes teams in competitie. Natuurlijk wil iedereen graag winnen, maar daarnaast is gezelligheid en een lekker potje voetballen net zo belangrijk.

Bestuur

Bert Tromp

Voorzitter

Harry Blaauw

Wedstrijdsecretaris

Melle Dijkstra

Penningmeester

Jan van der Wiel

Bestuurslid

Jan Oud

Bestuurslid